در این نوشتار تعریف فنی و مفهومی رگولاسیون دینامیک و یا Dynamic Regulation به زبانی ساده و خواندنی توضیح داده شده است. رگولاسیون دینامیک یکی از شاخصهای مهم در انتخاب یوپیاس میباشد.
Dynamic Regulationبه انحراف ولتاژ خروجی یوپیاس (مقدار افت یا جهش لحظهای ولتاژ) هنگام متصل کردن و یا جدا کردن بار اتلاق میشود. اگر بخواهیم تعریف کلاسیکی از آن ارائه کنیم در حقیقت همان پاسخ حالت گذرای خروجی یوپیاس بر اثر اعمال یا حذف بار به یوپیاس خواهد بود.
جدا از این تعاریف فنی، واقعا دانستن این پارامتر چه کمکی به ما میکند؟
هرگاه باری به صورت ناگهانی به خروجی یوپیاس متصل شود، خروجی یوپیاس بسته به اندازه بار مقداری افت میکند. هرچه بار بیشتر باشد این افت لحظهای بیشتر خواهد بود. امکان دارد بعضا این افت آنچنان زیاد باشد و یا آنقدر ادامه داشته باشد که احیانا باعث ریست (Reset) شدن بارهای متصل به یوپیاس شود. سیستم کنترل دامنه ولتاژ خروجی یوپیاس در این حالت تمام تلاش خود را خواهد کرد تا در کمترین زمان ممکن این افت را جبران کند. از پارامتر رگولاسیون دینامیک به عنوان معیاری برای بررسی کیفیت جبران این افت ولتاژ استفاده میکنند. فرض کنید که خودکاری در دست دارید و در حال کشیدن خط راستی در کاغذی هستید حال ضربهای به دست شما وارد میشود اگر تمرکز بالایی داشته باشید و آن ضربه هم چندان شدید نباشد خط شما اندکی از محور راست خود منحرف شده اما شما مجددا آنرا به مسیر مستقیم قبلی خود برمیگردانید. هر چقدر انحراف خط کشیده شده توسط شما کمتر باشد نمره تمرکز و کنترل شما بیشتر است در یوپیاس نیز اگر افت ولتاژ یا جهش ولتاژ کمتر باشد کیفیت آن بهتر است.
در یوپیاسها مدت زمانی که به یوپیاس اجازه داده میشود تا جبران تغییرات لحظهای خروجی را داشته باشد طیق استاندارد حداکثر ۱۰ میلی ثانیه است. درصد تغییر دامنه را هم به عنوان مقدار کیفیت سیستم کنترل میسنجند.
همانطور که در شکل زیر دیده میشود پس از اعمال لحظهای بار ولتاژ دچار اعوجاجی میشود که درصد افت ولتاژ به عنوان رگولاسیون دینامیک شناخته میشود.
لازم به ذکر است مدت زمان وجود این اعوجاج و همچنین درصد آن نسبت به دامنه کل به عنوان یکی از پارامترهای بسیار مهم کیفی در طبقه بندی یوپیاسها در استاندارد IEC62040-3 تبدیل شده است که برای اطلاعات فنی بیشتر در این زمینه لطفا به این مقاله مراجعه نمایید. طبق استاندارد حداکثر مقدار افت ولتاژ لحظهای مجاز ۳۰ درصد میباشد. این پارامتر در جداول فنی عموما عددی بین ۵ تا ۲۰ درصد ذکر میشود و برای تست آن حتما نیاز به تجهیزات خاص اندازهگیری مثل اسکوپ میباشد.
عالی بود مخصوصا اون مثالش اگه کتابی در مورد تجهیزات صنعتی برق می شناسید بهم معرفی کنید ممنون میشم